• Italië specialist
 • Persoonlijk reisadvies
 • Géén verborgen kosten
 • Accommodaties persoonlijk bezocht
 • SGR deelnemer

Jullie vakantie en Corona

Goed nieuws, er zit beweging in jullie vakantie

Recent is er beweging gekomen in de lockdown situaties in de meeste landen van Europa. Diverse landen hebben hun grenzen al opengesteld, toeristen zijn in enkele landen weer welkom! Italië heeft op 16 mei aangekondigd dat zij op 3 juni a.s. de grenzen openstelt voor buitenlanders. Accommodaties in Italië waren recent al opengegaan voor lokale gasten of bereiden zich nu (in snel tempo) voor op het ontvangen van gasten, uiteraard ook van buitenlandse boekingen.

Kan onze (zomer)vakantie nu doorgaan?

We kunnen voorzichtig positief zijn. Er is goede hoop dat jullie vakantie in de zomer door kan gaan. Het enige obstakel op dit moment voor reizen per auto zijn de gesloten grenzen van België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. De algemene verwachting is dat deze medio juni ook opengesteld worden. Wanneer dat definitief gaat plaatsvinden is nog afwachten. Maar Italië wordt per auto bereikbaar. Ook het vliegverkeer zal naar de belangrijke vakantiebestemmingen in Italië vermoedelijk zo snel als mogelijk weer opgestart worden.

Wanneer weten jullie of onze vakantie door kan gaan?

Dat kunnen wij niet zeggen. Net als jullie zijn we afhankelijk van besluiten die ons kabinet neemt en de informatie die zij daarover naar buiten brengen. Het kabinet heeft in de persconferentie van dinsdag 19 mei aangegeven dat zij spoedig een standpunt in gaat nemen over de zomervakanties. We hopen met jullie dat er snel duidelijkheid komt. Daar is bij reizigers en aanbieders grote behoefte aan.

Wat betekent vakantie met Corona in Italië

Als we weer op vakantie kunnen naar Italië, betekent het uiteraard niet dat er geen Corona meer is. Het virus is en blijft voorlopig nog onder ons. Ook in Italië zijn er Corona protocollen van kracht voor gedragingen in de openbare ruimte. Net als in Nederland en andere landen is sprake van social distancing (in Italië 1 meter) en allerlei andere maatregelen om toestroom van mensen (musea, restaurants, stranden) te reguleren. Welke maatregelen specifiek gelden voor het openbare leven wisselt met de periode. Maatregelen van nu kunnen naar gelang de ontwikkeling van de uitbraaksituatie worden versoepeld of strenger worden gemaakt.

Wat betekent vakantie met Corona op jullie geboekte accommodatie

Eigenaren hebben de verplichting om voor hun vakantieaccommodatie Coronamaatregelen te nemen. Er zijn algemene maatregelen, zoals voor hygiëne en afstand houden. En maatregelen die toegespitst zijn op de aard van de accommodatie. Een privé onderkomen (vakantiehuis) heeft uiteraard een andere setting dan een groot resort of camping (niet in ons assortiment) met veel meer gasten of een accommodatie met een restaurant of een zwembad. Zo lijkt het een verplichting te zijn om in en nabij het zwembad (meer algemeen de gemeenschappelijke ruimtes op een accommodatie) maar 1 gast per 7 m2 toe te staan. Ook lijkt sprake te zijn van het dragen van een mondmasker door personeel én gasten. Het is nog onduidelijk hoe dat ingevoerd en gehandhaafd moet gaan worden.

Wat als je op vakantie kunt gaan, maar niet wilt gaan

Als een boeking vanwege Corona geannuleerd moe(s)t worden, dan werd en wordt nu nog door de reissector en ook door ons, een Coronavoucher uitgegeven. SGR heeft deze mogelijkheid tot 1 juni mogelijk gemaakt. Het is nog maar de vraag of deze maatregel wordt verlengd. Maar dan nog geldt dat een voucher alleen uitgegeven mag worden als de vakantie door ons noodgedwongen geannuleerd moet worden.

Maar wat als jullie zelf niet meer naar Italië op vakantie willen gaan. Omdat jullie bijvoorbeeld vrezen op (een grotere kans) om besmet te worden op weg naar of in Italië, of een andere vakantiebeleving verwachten vanwege de ter plaatse na te leven Coronamaatregelen. Dan is de Coronavoucher niet van toepassing en gelden onze normale boekingsvoorwaarden (zie www.eccoitalia.nl/boekingsvoorwaarden/).
Van groot belang is dan de annuleringstermijnen in de gaten te houden. Naarmate de datum van aankomst dichterbij komt, nemen de annuleringskosten staffelsgewijs toe.

Villa’s (met privé zwembad, met gedeeld zwembad of zonder zwembad):

 • uiterlijk tot de 60ste kalenderdag (exclusief) voor aankomst: de aanbetaling van 30% van de huursom;
 • vanaf de 60ste kalenderdag (inclusief) tot de 45ste kalenderdag (exclusief) voor aankomst: 50% van de huursom;
 • vanaf de 45ste kalenderdag (inclusief) tot aankomst, op de dag van aankomst of later: 100% van de huursom.

Appartementen, kamers en luxe kampeertenten (Glamping):

 • uiterlijk tot de 56ste kalenderdag (exclusief) voor aankomst: de aanbetaling van 30% van de huursom;
 • vanaf de 56ste kalenderdag (inclusief) tot de 28ste kalenderdag (exclusief) voor aankomst: 50% van de huursom;
 • vanaf de 28ste kalenderdag (inclusief) tot de 14de kalenderdag (exclusief) voor aankomst: 90% van de huursom;
 • vanaf de 14de kalenderdag (inclusief) tot aankomst, op de dag van aankomst of later: 100% van de huursom.

Ons advies als je op vakantie kunt, maar niet wilt gaan: omboeken!

De oplossing om annuleringskosten te vermijden is omboeken naar een andere periode. Wij zullen ons inzetten om voor jullie boeking van de eigenaar een akkoord te krijgen op de nieuwe periode. Een eigenaar hoeft daar niet aan mee te werken, hij is immers open en bereikbaar. Als de eigenaar akkoord is, dan blijft de aanbetaling staan (ook onze aanbetaling naar de eigenaar) en schuift de eindbetaling mee op met de nieuwe periode. Genoodzaakt door de grote vraag brengen wij, separaat bij de boekingsbevestiging, € 50,- in rekening.

Nota bene:
Naarmate jullie datum van aankomst nadert, wordt de verleiding van een eigenaar om met jullie omboeking in te stemmen waarschijnlijk steeds minder. Goed om rekening mee te houden als jullie overwegen dit seizoen niet af te reizen naar Italië. (Aanvullende opmerking per 20 mei: wij merken nu al, slechts enkele dagen na de aankondiging dat de grenzen 3 juni opengesteld worden voor toeristen, dat de bereidheid om mee te werken aan een omboeking sterk is gedaald).

Aanvullende noot over de keuze waar eigenaren voor staan:
Wij begrijpen heel goed dat klanten het soms spijtig vinden dat ‘hun’ eigenaar niet mee wil werken aan een omboeking. Deze toelichting zet de besluiten van eigenaren in hun context.
Eigenaren staan voor een lastige afweging bij de vele verzoeken tot omboeken. Zij lopen namelijk risico op leegstand bij doorzetten naar een andere periode dit jaar of volgend jaar. Krijgen zij jullie periode nog dit jaar weer verhuurd? Als dat niet lukt hebben zij ten eerste dit jaar beperkte inkomsten (alleen de aanbetaling, en zij hebben al een slecht seizoen), ten tweede hebben zij jullie periode over 2 jaar dan maar voor 50% verhuurd. Als jullie boeking blijft staan voor dit jaar, en het wordt (zeer waarschijnlijk) volgend jaar ook verhuurd, dan hebben eigenaren dit jaar 100% inkomsten op jullie periode en is jullie periode over 2 jaar 100% verhuurd.

Onze nu nog lopende Corona aanpak

Op dit moment is de grens van Italië in ieder geval tot 3 juni voor buitenlanders met vakantiedoeleinden nog gesloten. En is het nu nog niet duidelijk wanneer Italië na 3 juni per auto of vliegtuig bereikbaar is voor vakantie.

Voor alle boekingen die vanwege Corona nog steeds niet door kunnen gaan, geldt nu nog het vanaf 16 maart ingevoerde Corona annuleringsbeleid. Klik op onze Corona informatiepagina voor deze actuele informatie aanpak. Deze aanpak wordt gevolgd tot het moment dat vakanties vanwege Corona niet meer geannuleerd hoeven te worden.

Klik op: ons actuele Corona annuleringsbeleid

Publicatiedatum

Deze informatie is gepubliceerd op 22 mei. En wordt bijgewerkt als nieuwe informatie beschikbaar is en bij ons bekend is geworden. Deze informatiepagina is een servicepagina voor onze klanten, derhalve kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

Ecco Italia nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste accommodaties, acties, last minutes en tips van Ecco Italia!