Agriturismo
Beleef een agriturismo in Italië

Wat is een Agriturismo

Velen zullen het wel weten of aanvoelen. Het woord agriturismo is een samensmelting van de woorden “agricoltura” (landbouw) en “turismo" (toerisme). Deze vorm van vakantie houden op het landgoed van de boer in Italië is ontstaan in de jaren 70, om bedrijfseconomische redenen. Boeren hadden het financieel zwaar en zijn hun onderkomens beschikbaar gaan stellen voor toeristen. Deze vorm van vakantie vieren bij de boer in Italië heeft sindsdien een enorme vlucht genomen en is erg populair geworden. 

Nu, velen tientallen jaren later is de term agriturismo helemaal verankerd in het Italiaanse toerisme. Liefhebbend Italië is alom bekend met de term agriturismo en het aantal agriturismi, het juiste meervoudswoord van agriturismo, is enorm. Er zijn  er vele vele duizenden. Stond vakantie op het landgoed van de boer bij Italië vroeger gelijk aan een eenvoudig en goedkoop verblijf, inmiddels zijn er ook vele luxueuze agriturismi die voor de gasten niets meer te wensen over laten. Aan welke luxe dan ook geen gebrek. 

Goed om verder te weten over het begrip agriturismo. Het is een wettelijk beschermde titel.  Je mag je niet zomaar een Agriturismo noemen. Een agriturismo dient nog actief te zijn als agrarisch bedrijf. 

Wat betekent het, vakantie vieren op een Agriturismo

Een vakantie houden op het landgoed bij de boer in Italië betekent heel dicht aankruipen tegen het ervaren van de Italiaanse cultuur. Je komt in contact met de eigenaar en zijn familie en veelal de aanwezige honden en/of katten. Vaak worden er zogenaamde Italiaanse avonden georganiseerd, samen met de andere gasten op het landgoed is het dan gezellig dineren aan de bekende lange tafels. Voor de ‘doorzetters’  tot de late uurtjes onder het genot van een of meer glaasjes Limoncello, Grappa of andere typisch Italiaanse likeuren. Uiteraard zijn het pizza- en pastavonden en Italianen houden zeker ook van vlees. De barbecue wordt ook voor de gasten aangestoken.

De eigenaren, boeren die trots zijn op hun streek en producten, organiseren proeverijen. Het zijn vaak wijnlandgoederen. Dus voor de wijnliefhebbers voldoende mogelijkheden op een agriturismo om wijnen te proeven. Deze proeverijen kunnen zeer uitgebreid zijn met een rondgang door de wijngaard, de wijnkelder en het aanbieden van allerlei Italiaanse kazen en salami's. En vrijwel elk landgoed beschikt traditioneel over een olijfgaard om binnen een coöperatie eigen olijfolie te produceren, dus proeven maar. Ook word je soms de gelegenheid geboden de handen uit de mouwen te steken, dus mee te doen aan de druiven- en olijvenpluk.

Maar een veelheid van andere proeverijen en activiteiten worden ook aangeboden. Heel vaak is het volgen van een kookworkshop mogelijk, worden wandel- en fietsexcursies aangeboden, is paardrijden mogelijk, en zijn boogschieten, truffeljacht en het volgen van Italiaanse les veel voorkomende mogelijke activiteiten.

Je leest tussen de regels al door dat de traditionele vakantie bij de boer, eenvoudig en goedkoop, zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld tot een rijk palet aan mogelijkheden. Van ‘landelijke eenvoud’ tot 'op en top compleet'. Eigenaren van agriturismo's zijn meegegaan met de tijd en de wensen van hun gasten. Daarmee is het begrip Agriturismo een breed begrip geworden met een gevarieerde invulling, maar met nog steeds dezelfde pijler: op vakantie bij de boer in Italië.