Drie Italiaanse pasta legendes, waar komt het vandaan?

Heb je Italianen weleens over eten horen praten? Er zit vaak zoveel passie voor eten in deze gesprekken, dat het haast lijkt of ze ruzie maken. Elke regio kent een eigen verhaal over de herkomst van pasta en in sommige plaatsen vind je zelfs een feest waarin en pastasoort centraal staat. Over de hele wereld wordt pasta gegeten, maar de meeste vormen vind je toch echt in Italië. Lees hieronder meer over diverse pastasoorten en hun verhaal.

#1 Gnocchi en de stad Verona

Het bekende Italiaanse carnavalsfeest wordt niet alleen in Venetië gevierd, maar is overal in Italië populair. Zo ook in Verona. Bijzonder aan carnaval in Verona is dat deze sterk verbonden is aan gnocchi, een pastasoort wat iets weg heeft van aardappelballetjes. In de week van carnaval is de vrijdag voor Aswoensdag benoemt tot gnocchi-vrijdag, maar waar komt dit nu eigenlijk vandaan?

Hiervoor moeten we een aantal eeuwen terug in de tijd. De originele traditie komt uit 1531. Het Veronese volk had een aantal zware overstromingen geleden en er was hongersnood. Een Rijke edelman, Tommaso da Vico, besloot om geld te doneren om gnocchi te laten uitdelen aan het uitgehongerde volk. In zijn testament liet hij vastleggen dat deze traditie elk jaar moest worden voortgezet op de laatste vrijdag van carnaval. Daarom eten de inwoners van Verona gnocchi op venardì gnocolar.

In 1949 is hier nog een nieuwe traditie bijgekomen. Elk jaar wordt er een Papà del Gnoco gekozen (soort prins carnaval). Hij draagt een cape en een hoed en houd in zijn hand een vork met een gnocco erop. Je zal hem vinden voorop in de carnavalsoptocht naar de kerk van San Zeno.

#2 Agnolotti uit Piemonte

Piemonte is een streek in het Noordwesten van Italië. Een specialiteit uit Piemonte is de pastasoort agnolotti. Dit is een gevulde pasta die veel lijkt op raviolli. Het verschil is echter dat in de regel agnolotti alleen rond of vierkant van vorm mag zijn. De pasta is gevuld met een vlees vulling.

Agnolotti stamt naar waarschijnlijkheid al uit de 14e eeuw. De geschiedenis verteld dat de pastasoort is ontstaan doordat de markies van Moferrato zijn kok Angelot de opdracht gaf om een feestmaal te bereiden. Ze hadden namelijk een langverwachte overwinning te vieren. De kok had maar weinig ingrediënten, maar kon daarmee toch een gerecht maken dat hij ‘piat de Angelot’ noemde. Het gerecht bestond uit kleine pakketjes van gevulde pasta. Deze pasta noemen we nu agnolotti.

#3 Siciliaanse macaroni

n het jaar 800 weren de keukens in Zuid-Italië beïnvloed door de Arabieren. Het is niet helemaal na te trekken, maar we gaan ervanuit dat de Arabieren toen der tijd een noedelachtig product hebben geïntroduceerd op Sicilië. Het verhaal gaat dat de Sicilianen hier zo van onder de indruk waren dat ze deze pasta zelf leerde bereiden. Sindsdien werd dit op grote schaal geproduceerd in Palermo.

De pastasoort waarvan wordt gesteld dat deze oorspronkelijk uit Sicilië komt is macaroni. Vroeger heette deze soort maccaruni, dat ‘met kracht tot en deeg gevormd’ betekent.

Zelf verse pasta maken

Nu je de pasta iets beter hebt leren kennen, wil je vast en zeker ook de echte Italiaanse pasta thuis proeven. Er bestaan diverse basisrecepten voor het maken van verse pasta. Hieronder vind je er zo’n recept voor als je het met de hand wilt maken.

Verse pasta voor 4 personen:

Benodigdheden:
 

  • 3 eieren, op kamer temperatuur
  • ½ theelepel zout
  • 300 gram bloem
  • 2 eetlepels olijfolie, extra vergine

Bereidingswijze:

  1. Zeef de bloem en het zout op het aanrecht. Maak hiervan een bergje met een flinke kuil in het midden.
  2. Klop de eieren met de olijfolie los.
  3. Schenk het eimengsel in de kuil en roer met een vork of je vingers de bloem door het mengsel. Let op dat de rand van de kuil heel blijft, zodat het eimengsel niet naar buiten loopt. Meng alles door elkaar tot een egale massa en kneed vervolgens het deeg in 10 tot 15 minuten tot een soepele, elastische bal. Het kneden doe je door het deeg met de muis van je hand op het werkblad te duwen en het steeds een kwartslag te draaien. Als het deeg te droog aanvoelt, kun je lauw water toevoegen. Voelt het te nat aan, voeg dan nog wat bloem toe. Na 10 tot 15 minuten kneden veert het deeg terug als je het induwt en voelt het zacht aan.
  4. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het een half uur rusten op kamertemperatuur.

Met dit deeg kan je nu diverse pastasoorten maken. Buon appetito!

 

Wil je naar Italië, maar weet je niet naar welke regio? 
Misschien moet je gewoon een pastasoort uitkiezen en die regio bezoeken. Ecco Italia helpt je graag bij het uitzoeken van de juiste accommodatie, plaats en tijd voor jouw ideale vakantie! Voor vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.