Ecco Italia gaat langs bij: Rosselmini
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Als Ecco Italia is onze missie is om onze klanten een bijzondere …
Op ons blog vind je verhalen met als doel te inspireren, amuseren en te informeren – over onze passie voor Italië, de geschiedenis, de natuur, de Italiaanse keuken en andere interessante feitjes.
Heb je Italianen weleens over eten horen praten? Er zit vaak zoveel passie voor eten in deze gesprekken, dat het haast lijkt of ze ruzie maken. Elke regio kent een eigen verhaal over de herkomst van pasta en in sommige plaatsen vind je zelfs een feest waarin en pastasoort centraal staat. Over de hele wereld wordt pasta gegeten, maar de meeste vormen vind je toch echt in Italië. Lees hieronder meer over diverse pastasoorten en hun verhaal.
#1 Gnocchi en de stad Verona
Het bekende Italiaanse carnavalsfeest wordt niet alleen in Venetië gevierd, maar is overal in Italië populair. Zo ook in Verona. Bijzonder aan carnaval in Verona is dat deze sterk verbonden is aan gnocchi, een pastasoort wat iets weg heeft van aardappelballetjes. In de week van carnaval is de vrijdag voor Aswoensdag benoemt tot gnocchi-vrijdag, maar waar komt dit nu eigenlijk vandaan?
Hiervoor moeten we een aantal eeuwen terug in de tijd. De originele traditie komt uit 1531. Het Veronese volk had een aantal zware overstromingen geleden en er was hongersnood. Een Rijke edelman, Tommaso da Vico, besloot om geld te doneren om gnocchi te laten uitdelen aan het uitgehongerde volk. In zijn testament liet hij vastleggen dat deze traditie elk jaar moest worden voortgezet op de laatste vrijdag van carnaval. Daarom eten de inwoners van Verona gnocchi op venardì gnocolar.
In 1949 is hier nog een nieuwe traditie bijgekomen. Elk jaar wordt er een Papà del Gnoco gekozen (soort prins carnaval). Hij draagt een cape en een hoed en houd in zijn hand een vork met een gnocco erop. Je zal hem vinden voorop in de carnavalsoptocht naar de kerk van San Zeno.
#2 Agnolotti uit Piemonte
Piemonte is een streek in het Noordwesten van Italië. Een specialiteit uit Piemonte is de pastasoort agnolotti. Dit is een gevulde pasta die veel lijkt op raviolli. Het verschil is echter dat in de regel agnolotti alleen rond of vierkant van vorm mag zijn. De pasta is gevuld met een vlees vulling.
Agnolotti stamt naar waarschijnlijkheid al uit de 14e eeuw. De geschiedenis verteld dat de pastasoort is ontstaan doordat de markies van Moferrato zijn kok Angelot de opdracht gaf om een feestmaal te bereiden. Ze hadden namelijk een langverwachte overwinning te vieren. De kok had maar weinig ingrediënten, maar kon daarmee toch een gerecht maken dat hij ‘piat de Angelot’ noemde. Het gerecht bestond uit kleine pakketjes van gevulde pasta. Deze pasta noemen we nu agnolotti.
#3 Siciliaanse macaroni
In het jaar 800 weren de keukens in Zuid-Italië beïnvloed door de Arabieren. Het is niet helemaal na te trekken, maar we gaan ervanuit dat de Arabieren toen der tijd een noedelachtig product hebben geïntroduceerd op Sicilië. Het verhaal gaat dat de Sicilianen hier zo van onder de indruk waren dat ze deze pasta zelf leerde bereiden. Sindsdien werd dit op grote schaal geproduceerd in Palermo.
De pastasoort waarvan wordt gesteld dat deze oorspronkelijk uit Sicilië komt is macaroni. Vroeger heette deze soort maccaruni, dat ‘met kracht tot en deeg gevormd’ betekent.
Zelf verse pasta maken
Nu je de pasta iets beter hebt leren kennen, wil je vast en zeker ook de echte Italiaanse pasta thuis proeven. Er bestaan diverse basisrecepten voor het maken van verse pasta. Hieronder vind je er zo’n recept voor als je het met de hand wilt maken.
Verse pasta voor 4 personen:
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Met dit deeg kan je nu diverse pastasoorten maken. Buon appetito!
Wil je naar Italië, maar weet je niet naar welke regio?
Misschien moet je gewoon een pastasoort uitkiezen en die regio bezoeken. Ecco Italia helpt je graag bij het uitzoeken van de juiste accommodatie, plaats en tijd voor jouw ideale vakantie! Voor vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.