De mooiste onontdekte plekken in Toscane

Ik wil jullie wekelijks meenemen naar de mooiste onontdekte plekken in Italië. De plekken zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme en daarom zijn ze zeker een bezoekje waard.

Deze week neem ik jullie mee naar Toscane. De glooiende heuvels zijn begroeid met olijf- en wijngaarden. In Toscane heb ik prachtige authentieke agriturismi ontdekt, deze zijn te boeken op onze site. Kenmerken voor de regio Toscane zijn de ommuurde heuvelstadjes met smalle, steile straatjes en een rijke cultuurgeschiedenis.

Garfagnana

Deze streek wordt ook wel ‘het best bewaarde geheim van Toscane’ genoemd. Castiglione di Garfagnana ligt in het noorden van Italië op 545 meter hoogte. Dit dorp is volledig ommuurd en kent prachtige bezienswaardigheden. Een daarvan is het Chiesa di San Pietro, het 16e eeuwse kerkje is zeker een bezoek waard. In het centrum van het dorp vind je de Piazza del Castello. Aan dit plein bevinden zich onder meer het stadhuis en een antieke fontein.

Scarperia

In de streek Mugello vind je het kleine dorpje Scarperia. Scarperia stat bekend om haar messenproductie. Enkele winkels in het dorp verkopen wereldberoemde messen die daar zijn geproduceerd. De geschiedenis van de messen uit Scarperia gaat eeuwen terug. Scarperia heeft een museum waarin je alles te weten komt over Scarperia, haar bevolking en de messen. Daarnaast heeft Scarperia nog andere bezienswaardigheden zoals het Piazza de’ Vicari, Capella della Madonna di Piazza en Chiesa di San Jacopo e Filippo.

Anghiari

Het prachtige middeleeuwse stadje Anghiari is gelegen in de provincie Arezzo. De stadsmuren van Anghiari zijn de indrukwekkendste van deze regio. Deze muren zijn wel tientallen meters hoog en daar vanuit heb je een fantastisch uitzicht. Tijdens een bezoek aan Anghiari raad ik aan om het Piazza del Popolo te bezoeken. Aan dit plein liggen het Palazzo Pretorio en het Antio Rocca.

Barga

In het noordelijke deel van de provincie Lucca ligt Barga. Barga bestaat uit een oud en een nieuw deel. Het oude deel is bijna geheel ommuurd. Binnen deze muren is geen verkeer toegestaan, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Wanneer je onder de stadspoort door het dorp binnenloopt, lijkt het alsof je in een andere tijd terecht komt. Het dorp is waarschijnlijk vele jaren geleden gesticht, maar hierover is niet veel bekend. Barga kent prachtige bezienswaardigheden zoals de Chiesa del Mille, Chiasa San Fransicus en Chiasa Ss. Crocefisso.

Volterra

Volterra ligt op een plateau waardoor het uitzicht op de heuvels rondom echt adembenemend is. De stad is bekend om zijn ambachtslieden die al 2500 jaar beelden snijden van de plaatselijke albast. De rijke geschiedenis proef je langs de vele delen van de oude Etruskische muren die nog overeind staan. Oude Etruskische voorwerpen kun je in Museo Gaurnacci bezichtigen. Bezoek ook de Duomo, hij heeft een heel bijzondere preekstoel met gebeeldhouwde panelen.

Cortona

Cortona werd gesticht door de Etrusken en is niet alleen één van de oudste maar ook één van de meest schilderachtige steden van Toscane. In Cortona kun je je gemakkelijk een hele dag vermaken. Probeer maar eens niet te verdwalen in de wirwar aan oude straatjes en steegjes. En maak voldoende foto’s van al die vreselijk mooie gebouwen. Op het Piazza della Repubblica geniet je ’s zomers van een echt openluchttheater en in de vele musea droom je weg bij het zien van alle prachtige kunst.

Massa Marittima

Massa Marittima ligt verborgen in de heuvels van Colline Metallifere. In de stad bezoek je het mooie Piazza Garibaldi, met de Duomo en het Palazzo del Podestà. Wandel door de kleine straatjes en steegjes en bekijk de indrukwekkende verdedigingswerken van weleer.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site. Klik je op akkoord? Dan stem je toe dat wij cookies plaatsen. Voor meer informatie, lees onze privacyverklaring