Kerst in Italië

Di Natale (kerst) is voor de Italianen het belangrijkste feest van het jaar. De Italianen kennen vele tradities met kerst en vieren dit uitbundig. Het kerstfeest in Italië staat het geheel in het teken van familie. De Italianen wonen met de hele familie de kerstmis bij in de kerk en bezoeken levende kerststallen.

Anders dan in Nederland eten de Italianen tijdens het kerstfeest vooral vis. Ook typisch Italiaans zijn de overheerlijke kerstbroden en -cakes met veel suiker, rozijnen en stukjes fruit. Deze tradities vinden plaats op kerstavond en de eerste kerstdag.

In Italië kennen ze geen tweede kerstdag, maar toch zijn veel winkels dan nog gesloten. Er worden cadeaus geschonken maar de Italianen kennen een andere pakjesavond, namelijk tijdens Drie Koningen op 6 januari. Italiaanse kinderen hangen dan een sok op en wachten op La Befana, een oude vrouw op een bezemsteel die cadeautje rondbrengt. De stoute kinderen krijgen kolen in hun kerstsokken. Dit feest op 6 januari is het einde van de kersttijd in Italië.

Jaarlijks bouwen de Italiaanse families hun eigen presepio (kerststal). Dit doen zij van papier-maché of hout. De grootvader van de familie neemt deze klus meestal op zich. In de grote steden en dorpen worden kerststallen gebouwd op ware grootte. De kerststallen in Napels staan vol met prachtige figuren en objecten, gemaakt van hout en terracotta. De Italianen zien de kerststal als kunst.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site. Klik je op akkoord? Dan stem je toe dat wij cookies plaatsen. Voor meer informatie, lees onze privacyverklaring