• Italië specialist
  • Persoonlijk reisadvies
  • Accommodaties persoonlijk bezocht
  • SGR deelnemer

Toon alle blog berichten

Reisverslag Sicilië 26-09-2017 t/m 29-09-2017

Op dinsdag 26-09-2017 kwamen wij om 17:00 uur aan in Trapani, in het westen van Sicilië. Hierna zijn we vertrokken naar de eerste accommodatie Agriturismo Case di Latomie in Castelvetrano. De accommodatie is authentiek. In het hoofdgebouw woont nonna, die nog steeds elke dag de taarten bakt, die tijdens het ontbijt worden geserveerd. De inrichting van de huizen/kamers is eenvoudig, maar van alle gemakken voorzien. Voor de aankleding is gebruik gemaakt van de oude werktuigen, die gebruikt werden in de landbouw. De sfeer is zeer vriendelijk en traditioneel. De eigenaresse Mariella Centonze is een van de erfgenamen van het familiebedrijf dat staat voor de productie van de bijzondere olijfolie.

Latomie

Op woensdagochtend, na een zeer uitgebreid ontbijt met de taarten van nonna, zijn we vertrokken naar het noorden van Sicilië in de richting van Palermo. Na drie uur rijden kwamen we aan bij Azienda Agricola e Agrituristica Antico Feude San Giorgio. Dit is een oude boerderij, die in een soort hoefijzer is gebouwd. Antico Feude beschikt over een groot restaurant met een heerlijk terras temidden van de citrusbomen, verse kruiden, granaatappelbomen en olijfbomen.

We zijn doorgereden naar Masseria del Piano. Deze accommodatie ligt in Collesano. De plek is momenteel moeilijk te bereiken, de toegangsweg is namelijk een landweg. Volgend jaar zal dit verbeterd worden, want dan wordt de weg vervangen. Maar na het berijden van deze weg, is de accommodatie zeker de moeite waard. Deze accommodatie is ook weer een oud landhuis, dat zeer compact is van opzet. Er heerst een zeer huiselijke en vriendelijke sfeer en de eigenaar Carlo Mattia is erg begaan en betrokken met zijn gasten. De kamers zijn modern en luxueus ingericht.

Masseria

Vanuit Masseria del Piano zijn we doorgereden naar de plaats Castiglione di Sicilia, waar Tenuta di Madonnina ligt en waar wij al boekingen onderbrengen. Deze accommodatie ligt in de buurt van de Etna, die je vanaf het terras van Casa Colonica kunt aanschouwen. Dit is het oude, hoofdgebouw van de accommodatie, die in handen is van een Nederlands echtpaar Carla en Tom Boelen. Carla is niet altijd aanwezig, maar er is altijd een Nederlands sprekende beheerder. Er worden twee keer per week culinaire avonden georganiseerd, waarbij een chefkok uit de omgeving de mooiste gerechten de revue laat passeren. Kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven. Er is een groot zwembad, een bos, ze kunnen scharrelen in de wijngaard en er is een voetbalveldje aangelegd.

Na een goed verzorgd ontbijt zijn we op donderdagochtend doorgereden naar Randazzo aan de voet van de Etna, waarvan de besneeuwde top tussen de wolken verscholen lag. De accommodatie Etna Quota Mille is ook weer een oud boerenbedrijf, dat zich bezighield met de productie van wijn. Deze details zijn nog te zien in het restaurant. Onder meer door de oude druivenpers, die midden in het kleine restaurant staat, evenals de deksels van de wijnvaten, die gebruikt werden om de wijn op te slaan en nu dienst doen als deuren. Etna Quota Mille ziet er zeer verzorgd uit.

DSC_6671

Vanuit Etna Quata Mille zijn we doorgereden naar Le Case di Civi in Mascali. Ook bij hen hebben wij al boekingen ondergebracht. De huisjes van deze accommodatie liggen midden in een boomgaard van citrusvruchten, als mandarijnen en clementines. De gasten worden hier zeer enthousiast verwelkomd door de eigenaar Salvò di Martino. De huisjes zijn lieflijk ingericht in Siciliaanse stijl, waarbij alles aanwezig is en veel privacy. Twee keer per week kunnen de gasten van Salvò genieten van de kookkunsten van Gabriela, zijn vrouw. Na een zeer goede lunch aan het strand van Riposto met de kinderen van Salvò en Gabriela, Maria Chiara en Alessandra zijn we doorgereden naar Palazzo Acreide.

In Palazzo Acreide hebben wij Borgo degli Ulivi bezocht. Dit is ook weer een oude boerderij. Met het hoofdgebouw dat als restaurant wordt gebruikt. De Borgo staat middenin een olijfgaard en is uiteraard omringd door olijfbomen.

Na dit bezoek zijn we verder gereden richting Giarratano in het Zuiden van Sicilië, richting Ragusa. Wij hebben een kleine accommodatie bezocht met de naam Agriturismo La Collina degli Iblei. Iblei is de verwijzing naar het natuurgebied, dat beschermd is en vol ligt met overblijfselen van de Griekse oudheid. De accommodatie is klein, bestaat uit twee appartementen, die met elkaar verbonden kunnen worden. De eigenaar Bruno Azzaro is zeer gastvrij.

Na een heerlijk ontbijt zijn wij vrijdagochtend doorgereden naar Modica, nog iets zuidelijker richting Noto naar Country Hotel Torre Don Virgilio. Wederom een accommodatie die geschiedenis uitademt. Gastheer Gabriele Denaro heeft ons de accommodatie laten zien. Ook dit is een oude boerderij uit de 17e eeuw, die gebruikt werd als uitkijktoren en had een verdedigende rol voor de doorvoer van graan richting Spanje. De kamers en appartementen zijn in stijl ingericht en van moderne gemakken voorzien.

La Torre

Na dit bezoek zijn we weer Noordelijker gereden naar Avola, in de provincie Siracusa, om een bezoek te brengen aan Agriturismo in Val di Noto Chuiso di Carlo. Deze agriturismo ligt onder aan de afslag van de autostrada en is daardoor heel makkelijk bereikbaar. Ook dit is weer een oude boerderij, die helemaal is gerestaureerd en verschillende kamers en appartementen biedt. Op 800 meter lopen vanaf de agriturismo is een strand met rotsen en op ongeveer 1,4 km lopen een zandstrand. De sfeer is zeer gemoedelijk en warm. Er zijn ook veel Nederlandse gasten. De eigenaresse Marisa gaf ons een warm welkom en heeft ons de accommodatie laten zien.

Na een lange zoektocht en een heleboel landweggetjes kwamen wij weer wat Noordelijker aan bij Saline Sicarcusa. Wederom een beschermt natuurreservaat, waar midden in de mooie natuur met citrusbomen, papirusplanten, olijfbomen, palmen en veel groen een grote, oude boerderij verscholen ligt uit 900, Villa dei Papiri.  Na dit laatste bezoek zijn we nog drie kwartier onderweg geweest naar de luchthaven Catania, waarvandaan we doorvlogen naar Eindhoven.


Laat een reactie achter

Ecco Italia nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste accommodaties, acties, last minutes en tips van Ecco Italia!