Festivals in Italië die je niet mag missen!

De Italianen zijn gek op feestvieren en de kans bestaat dat je tijdens je vakantie te maken krijgt met een van deze gezellige dorpsfeesten. Wij hebben de leukste festivals voor jou op een rij gezet.

Januari

World Salsa Meeting

Dit is een evenement in Milaan dat plaats vindt van 19 t/m 21 januari. Dansers van over de hele wereld komen naar Milaan om hun salsakunsten te laten zien. Er worden niet alleen shows gegeven, maar ook competities en demonstraties.

Arte Fiera Bologna

Voor dit evenement in Bologna van 27 t/m 29 januari is een uitgebreid programma samengesteld. In samenwerking met Bologna Fiere is er een jaarlijkse beurs georganiseerd voor moderne en hedendaagse kunst. Bezoek het centrum voor prachtige tentoonstellingen, culturele initiatieven en evenementen rondom het thema.

Februari

Festial della canzone Italiana

Dit is het grootste songfestival van Italiaanse zangers. Het festival vindt plaats in San Remo van 7 t/m 11 februari. Er treden veel bekende artiesten op en in het verleden zijn hier zelfs grote artiesten ontdekt.

Ciocco Lentino

Dit chocoladefestival vindt plaats van 10 t/m 14 februari in Terni, Umbrië. Tijdens dit festival staat de stad volledig in het teken van chocolade, erg romantisch. Overal zijn kraampjes te vinden en er worden voorstellingen gegeven. Dit is een absolute aanrader in het voorjaar.

Carnevale Italia

In februari bast het Carnaval in Italië los. Hier vind je niet zoals in Nederland hossende mensen in clownspakken, maar stijlvolle kostuums en kleurrijke maskers. Carnaval wordt in Italië op verschillende manier gevierd, maar het hoogtepunt is toch wel het beroemde carnaval in Venetië.

Maart

La Sagra del Mandorlo in Fiore

Het Amandelbloesemfestival wordt dit jaar van 3 t/m 11 maart gevierd in Agrigento, Sicilië. Tijdens dit festival wordt er gevierd dat de Amandel bestaat. Sicilianen gebruiken de Amandel in de lekkerste zoetigheden en dat moet worden gevierd. De hele dag zijn er tal van activiteiten en er wordt afgesloten met een spetterende vuurwerkshow.

La Festa della Donna

Op 8 maart wordt in heel Italië de Internationale vrouwendag gevierd. Italië besteed hier meer aandacht aan dan Nederland, want de Italiaanse vrouwen worden de hele dag in het zonnetje gezet.

Il Capodanno fiorentino

Het Florentijnse Nieuwjaar wordt gevierd op 25 maart. Het is dan precies 9 maanden voor kerstmis, de geboorte van Jezus. De historie wordt op deze dag nog levend gehouden met veel verschillende activiteiten in Florence.

April

Festa dei Falò

Tijdens het Festa dei Falò op 7 en 8 april strijden de twee belangrijkste wijken van Rocca San Casciano (Emilia-Romagna) om wie er het grootste vuur kan maken. In de stad kan je op deze dag heerlijk eten en drinken bij de verschillende kraampjes en er is een parade.

Maratona di Roma

Op 8 april gaan er weer 30.000 deelnemers de straat op om de Marathon van Rome te rennen. De marathon gaat door de stad en de sportieve liefhebbers van Italië rennen tussen meer dan 2.000 jaar historie. Degene die het red om de 42 kilometer uit te rennen, finisht bij het Colosseum.

Salone Internazionale del Mobile

Dit is een meubelbeurs in Milaan van 17 t/m 22 april. Milaan staat bekend als design-hoofdstad van Italië en dat is tijdens deze beurs zeker te zien. De beurs speelt zich af in de stad zelf, iedere winkel in het centrum van de stad doet mee aan de beurs.

De verjaardag van Rome

Op 21 april viert Rome haar verjaardag. Tijdens een bezoek aan de stad op deze dag kunt u gratis naar binnen bij de bezienswaardigheden. In de avond worden de bouwwerken, monumenten, fonteinen en opgravingen verlicht. Dit ziet er echt prachtig uit. Door de stad zijn verschillende parades, optredens en kraampjes om het publiek te vermaken.

Mei

Giro d’Italia

Wie kent het niet? De Giro d’Italia is een meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië. In 2018 vindt het plaats van 4 t/m 27 mei. De wielerwedstrijd is erg populair en wordt elk jaar door tal van zenders overal ter wereld gevolgd.

Juni

Artisti in Piazza

In Rimini vindt jaarlijks een artistiek festival plaats voor straatkunst en straatartiesten. Het festival is erg populair en trekt deelnemers uit de hele wereld.

Vogalonga

De Vogalonga is een roeitocht in Venetië waar meer dan 6.000 roeiers aan mee doen. De route van de race gaat door de binnenstad van Venetië en over open zee.

L’Infiorata, Genzano Di Roma

Dit wordt ook wel het bloemencorso van Italië genoemd. In Rome worden de straten bedekt met gigantische bloementapijten, waar de mooiste patronen en figuren in staan.

Juli 

Notta Rosa

Dit festival is het grootste feest van Italië op het strand. De stranden van Emilia-Romagna worden in roze gehuld. De badplaatsen die hier aan mee doen zijn Rimini, Forli-Cesena, Ravenna en Ferrara. Het festival waar tal van optredens, films, concerten, markten, toneel en vuurwerk te zien is, vindt plaats op 7 juli.

Umbria Jazz

Sinds 1973 wordt in Perugia jaarlijks het Umbria Jazz Festival gehouden. Dit is één van de belangrijkste jazzfestivals ter wereld en bijna alle beroemde jazzmuzikanten hebben hier al weleens opgetreden.

Augustus

Notte Fiaba

Aan het Gardameer vindt jaarlijks een sprookjesfestival plaats op 24 t/m 27 augustus. Het festival heeft elk jaar een ander thema en er is tijdens dit festival van alles te doen in de stad Riva del Garda. Het festival wordt afgesloten met een prachtige vuurwerkshow.

September 

La Biennale

Dit is het jaarlijkse festival van Venetië en vindt plaats in september. Achtentwintig landen onderhouden op een speciaal areaal, de Giardini in het stadsdeel Castello, hun eigen tentoonstellingsgebouw.

Camera moda

De Italiaanse fashionweek vindt jaarlijks plaats in de design-hoofdstad van het land, Milaan. De bekendste designers presenteren hier hun laatste ontwerpen.

La Festa dell’Uva

De laatste zondag van september is een bekende dag bij de Italianen. In Italië vieren ze dan namelijk het druivenfestival. Maandenlang zijn de Italianen bezig met het maken van de mooiste creaties van druiven.

Oktober

Eurochocolate

Ieder jaar in oktober vindt in Perugia, Umbrië het Eurochocolate festival plaats. Van 13 t/m 22 oktober staat de stad helemaal in het teken van chocola, met verschillende proeverijen en andere evenementen. Er worden prachtige creaties gemaakt van chocolade.

November

Festa del Torrone

Van 18 t/m 26 november vindt in Cremona, Lombardije het jaarlijkse nougatfestival plaats. De stad viert het bestaan van de nougat. Er worden allerlei evenementen georganiseerd waarbij je de nougat kan proeven.

December 

Umbria Jazz Winter

Ook in de winter wordt in Umbrië een jazz festival georganiseerd, namelijk het Umbria Jazz Winter Festival. Dit jazz festival vindt plaats in Orvieto, waar veel beroemde jazzmuzikanten optreden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site. Klik je op akkoord? Dan stem je toe dat wij cookies plaatsen. Voor meer informatie, lees onze privacyverklaring