• Italië specialist
  • Persoonlijk reisadvies
  • Accommodaties persoonlijk bezocht
  • SGR deelnemer

Toon alle blog berichten

Ecco Italia gaat langs bij: Rosselmini

Als Ecco Italia is onze missie is om onze klanten een bijzondere Italië ervaring bieden door ze kennis te laten maken met het authentieke Italië. Het Italië gevoel wat we met elkaar delen zoals de ‘Italiaanse mama’ die kookt, het tafelen aan lange tafels, de glooiende heuvels, de lanen met cipressen, de rijen pijnbomen, een cappuccino op een terrasje, al flanerend likkend aan echt Italiaans ijs, wandelend terug in de tijd door middeleeuwse dorpjes en stadjes. Met onze reeks ‘Ecco gaat langs..’ willen we jullie kennis laten maken met de mensen achter onze accommodaties en jullie mee te nemen in hun leven. Dit keer zijn we langs geweest bij de familie Mazzarosa, de eigenaren van de agriturismo Rosselmini.

Agriturismo Rosselmini

De Rosselmini-villa werd geboren als zomerhuis van de oude Pisaanse familie Conti Rosselmini die in de winter in het Rosselmini-paleis in via Santa Maria in Pisa woonde en tijdens de zomervakantie naar Calci verhuisde. De fundamenten van de villa dateren uit de jaren 1500, maar in de volgende eeuwen is de villa veel aanpassingen en uitbreidingen ondergaan. 

In de achttiende eeuw, volgens de mode van die periode, werden de interieurs van de villa verrijkt met talrijke fresco’s door dezelfde kunstenaars die naar Calci waren geroepen om de Certosa te verfraaien. En in afwachting van het drogen van de fresco’s van de Certosa, accepteerden dezelfde kunstenaars graag een opdracht in de nabijgelegen villa’s.

De laatste afstammeling van de Rosselmini-familie was gravin Laura, die in 1921 trouwde met de markies Giuseppe Mazzarosa Devincenzi en in het Mazzarosa-paleis in Lucca ging wonen. Om de villa niet verlaten achter te laten, liet de markies Laura, die zeer vroom, religieus en vooral zeer vrijgevig was, het over aan de nonnen die de villa al snel omvormden tot een weeshuis. Op de begane grond werden de kamers leeggemaakt en omgevormd tot een refter, keukens en studeerkamers en op de bovenverdieping werden samen met alle kamers gebruikt als slaapzalen voor de weeskinderen.

De Marchesa Laura behield slechts enkele kamers van de vleugel van de villa die aansloot op de kapel en kwam hier vroeger om een ​​paar dagen in de zomer door te brengen. De M.se Pietro, die de villa erfde na de dood van M.sa Laura in 1964, schonk de Villa (inmiddels gerestaureerd) aan zijn zoon Antonio Mazzarosa geboren in 1956, en die vandaag nog steeds de eigenaar is.

De nonnen waren inmiddels minder talrijk, veel ouder en mede door het dalende aantal achtergelaten kinderen besloten we het weeshuis te sluiten en de villa terug te geven aan de eigenaren. De villa werd vervolgens verhuurd aan de regio Toscane, die het een decennium lang gebruikte voor een trainingen. Maar aan het einde van de jaren 80 verliet ook het Gewest de Villa en gaf het in erbarmelijke staat terug aan de eigenaar. De eigenaar heeft de villa gerestaureerd, met de bedoeling er met zijn gezin te komen wonen.

Zodra de villa bewoonbaar was, trok het jonge gezin van de markies Antonio Mazzarosa Devincenzi er in. Dankzij de vondst van oude vintage foto’s hebben we geprobeerd de tuin zijn originele uitstraling te geven. Zo hebben we het centrale bloembed met zijn ronde oprit opnieuw gemaakt. Zelfs de planten van het bos, die jarenlang verwaarloosd waren, werden nieuw leven ingeblazen in 1993.

We hebben genoten van het planten van magnolia’s, steeneiken en vele mimosa’s. Ook hebben we verschillende fruitplanten uit de negentiende eeuw geplant zoals granaatappel, kers, melocotogno, walnoot en vele aromatische planten om er huishoudelijk gebruik van te kunnen maken. En dankzij de moderne en robuuste oleander geeft de tuin ons de hele zomer een mooie kleurvlek. 

Ik denk graag dat grootmoeder Laura uit de hemel blij is met onze inzet om haar thuis te houden, waarvan we gelukkige bewoners zijn.

Mazzarosa Familie

Calci (Pisa)


Laat een reactie achter

Ecco Italia nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste accommodaties, acties, last minutes en tips van Ecco Italia!