Drie dingen om te doen rondom het Gardameer

Heerlijk! Met het gezin op vakantie naar het grootste meer van Italië: het Gardameer. Of noem het op z’n Italiaans ‘Lago di Garda’. Zo klinkt het des te meer als een prachtige, Italiaanse plaats. Het Gardameer kent een oppervlakte van maar liefst 370 vierkante meter en is wel 346 meter diep. Groot genoeg om een top 3 te maken van dingen die je er kunt doen, vonden wij. In de jaren ’70 en ’80 was zwemmen in dit meer geen goed idee. Het water was namelijk enorm vervuild door industriële lozingen. Sinds die tijd zijn er gelukkig strenge milieumaatregelen getroffen en anno 2018 is het water weer zo schoon en helder als het hoort te zijn. Zwemmen kan én wil je hier dus zeker! Maar wat kun je verder doen rondom dit prachtige meer? Wij zetten drie activiteiten voor het hele gezin op een rij.

#1 Boottocht
In het hoogseizoen worden er boottochten over het meer georganiseerd. Afhankelijk van de kant waar je opstapt en de tijdsduur van de boottocht, ontdek je de kust of een breder gedeelte van het meer. Er is van alles mogelijk. Zo zijn er veerboten die je simpelweg van de ene kustplaats naar de andere brengen, maar er zijn ook nachtcruises en vier uur durende boottrips voor overdag. En dan nog bijna alles ertussenin. Vaak gaan de lange rondvaarten gepaard met een hapje en een drankje. Ontspanning tot en met, toch? Heel relaxed om zo’n boottocht tussen een aantal actieve dagen te plannen, omdat je op het dek gewoon kunt zitten en mag genieten van de prachtige omgeving. Natuurlijk mág je wel lekker rondlopen, dus ook met een stel energieke kinderen is dit een topuitje. Smeer je wel goed in, want water weerspiegelt UV-straling en je wilt natuurlijk niet per ongeluk voor reddingsboei worden aangezien. Voor het gezin is een tocht van vier uur misschien een mooie middenmaat. Wie weet is deze rondvaart dan wat voor jou?
Heb je zelf een vaarbewijs? Misschien durf jij het dan wel te wagen om een eigen bootje te huren en te besturen op dit druk bevaren meer. Het geeft je veel extra vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Aan het zuidelijke deel van het meer vind je volop bootverhuurders. Aye aye, kapitein!

#2 IJsjes 
Italië moet je proeven! Eigenlijk ongeacht waar je precies in het land bent. En hoe kan dat beter dan met écht Italiaans ijs? In het plaatsje Lazise, ten zuidwesten van het Gardameer, vindt je twee ijssalons van La Cremeria di Lazise. Deze ijssalons hebben elke dag vers zelfgemaakt ijs. Bovendien is er een scala aan smaken: van warme diepe chocoladetonen tot frisse fruitsmaken. Reden genoeg om er niet één, maar gewoon twee, drie of vier keer naartoe te gaan. Voor de kinderen fantastisch! En zeg nou zelf, voor ouders geldt dat toch net zo goed?! De calorieën raak je wel kwijt tijdens het zwemmen in het meer en het struinen door de idyllische plaatsjes. Het bijzondere aan La Cremeria di Lazise is dat je in de winkel ook kunt zien hoe het ijs gemaakt wordt, door de trotse medewerkers. En als je niet zo van Italiaans ijs houdt of het misschien zat wordt (kan dat?), is er altijd nog keuze uit koffie en gebak. De ijssalon krijgt een keurige 4,5 als beoordeling op TripAdvisor.

#3 Sirmione
Aan de zuidoever van het Gardameer vind je een schiereiland met daarop een gezellig stadje genaamd Sirmione. Sirmione heeft een prachtig historisch centrum dat is gebouwd rondom een oud kasteel: Castella Rocca Scaligera. Het 15e-eeuwse centrum heeft nog in tact gebleven Romeinse kenmerken. Het baden dat de Romeinen zo graag deden in hun badhuizen, zijn ze in Sirmione gelukkig ook niet vergeten. Er zijn twee kuuroorden waar je terecht kunt voor een dagje welness, maar dan toch heel anders dan hier in Nederland. Een kuurinstelling vind namelijk je bij de ruïne van een Romeinse villa van zo’n tweeduizend jaar oud, Le Grotte di Caltullo. De ruïne van de Grotten van Catullus bevindt zich aan het noordelijke uiteinde van het schiereiland, zo’n 4 kilometer het Gardameer in. Als je zulke culturele parels bezoekt, gaat de geschiedenis echt leven. Kinderen wanen zich veel sneller in een andere wereld… maar hier ontkom ook jij er niet aan. Het is toch top als je (misschien wel saaie) schoolboek wordt aangevuld met zo’n ervaring? Jouw kind haalt een dikke voldoende voor die toets over het Romeinse Rijk! Tot slot is de gekleurde sloepverzameling in de kleine haven van Sirmione, aan de voet van het kasteel, een sprookjesachtig gezicht.
Als je een dagje naar Sirmione wilt, denk dan aan het Nederlandse strand. Ga óf heel vroeg in de ochtend, óf aan het eind van de middag wanneer iedereen weer teruggaat naar zijn (vakantie)huis. Je kunt de stad namelijk niet in met de auto en de parkeerplaats vooraan op het schiereiland staat daarom al snel vol. Je kunt natuurlijk ook met de boot, zoals we je in punt één al  hebben aangeraden. Dat er geen auto’s in Sirmione kunnen komen, is voor jou als toerist ideaal, want je kunt heerlijk rondneuzen zonder rekening te houden met zulk verkeer.

Geïnspireerd? 
Ecco Italia helpt je graag bij het uitzoeken van de juiste accommodatie, plaats en tijd voor jouw ideale vakantie! Als je geïnteresseerd bent in een vakantie aan het Gardameer, kun je de regio’s Lombardije en Veneto (Noord-Italië) alvast verkennen via onze website. Sirmione ligt overigens in het zuiden van de regio Lombardije. Voor vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.
 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site. Klik je op akkoord? Dan stem je toe dat wij cookies plaatsen. Voor meer informatie, lees onze privacyverklaring