Drie delicatessen uit Puglia

Italië was voor 1861 verdeeld in kleine koninkrijken. Elk daarvan had zijn eigen keuken en probeerde aangrenzende rijken op culinair gebied te overtreffen. Dit verklaart waarom er binnen de Italiaanse keuken zoveel verschil is in regionale specialiteiten. In deze blog worden drie culinaire hoogstandjes van de regio Puglia uitgelicht. Deze regio staat bekend om haar natuurlijke producten als granen, olijven, druiven en vele soorten groenten. Van deze grondstoffen maakt de bevolking vervolgens heerlijk eten.

#1 Orecchiette pasta

Op veel plekken in Puglia wordt de pasta, genaamd orecchiette, nog met de hand gemaakt. Deze pasta lijken op kleine schelpjes in de vorm van oortjes. Orecchiette is uitgegroeid tot het symbool van de regio.

Wanneer je in augustus naar Puglia gaat, vieren de Pugliesi de Sagra dell’Orecchiette. Dit is een culinair festijn dat geheel gewijd is aan deze bijzondere pasta. Buiten augustus kan je ook het gehele jaar door met eigen ogen zien hoe deze pasta gemaakt wordt. Bijvoorbeeld wanneer je door ‘de straat van de oortjes’ loopt in Bari Vecchia. Hier maken de Italiaanse mama’s de pasta voor hun huis. Dit is zowel voor eigen gebruik, als voor verkoop. Wanneer je Bari Vecchia bezoekt kun je dus besluiten ook eens wat mee te nemen om ’s avonds een heerlijk diner op tafel te zetten.

#2 Pane di Altamura

Naast de overheerlijke orecchiette, vind je in Puglia ook ‘la città del pane’, oftewel stad van het brood. Dit is de bijnaam voor de stad Altamura waar een speciaal brood gemaakt wordt. Dit brood heeft een officieel DOP-keurmerk en het behoort tot het Slow Food-presidio van Puglia. Dit is de hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen.

Graan, water en lucht zijn de basis ingrediënten voor het overheerlijke brood. Dit klinkt heel normaal, maar wat maakt dit brood nu anders dan anderen broden? Dat is simpelweg ‘geduld’. Het broodsoort bestaat al erg lang en vroeger moesten herders brood kunnen meenemen dat ook na een paar dagen nog lekker was. Daarnaast was er ook slechts één grote houtoven in het dorp. Deze werd maar één keer in de drie weken warm gestookt. Het is dus een recept geboren uit noodzaak, maar dat wel zo in de smaak viel dat je er nu nog steeds van kan genieten.

#3 De ideale wijnregio

Hoewel wijnen Puglia minder bekend is als wijn uit Piëmonte of Toscane, is Puglia een streek waar door de combinatie van de ligging, de kwaliteit van de bodem en het heuvelachtige landschap goede kwaliteitswijnen gemaakt kunnen worden. De regio bevat ruim 100.000 hectare aan wijngaarden en was voor de Grieken al de ideale wijnregio. Puglia is vandaag der dag een van de grootste druivenproducenten van Italië.

Vroeger stond Puglia helemaal niet bekend om zijn eigen wijnen, maar werd vooral gebruikt door producenten in Noord-Italië. Zij maakten wijn van de druiven uit Puglia. Later besloten de wijnboeren zelfstandig te opereren.

Nu staat Puglia bekend om zijn rode en enigszins kruidige wijnen. De meeste kwaliteitswijnen uit Puglia worden gemaakt van de druivensoorten Negroamoaro (kenmerkend aan de licht bittere smaak) en Malvasia Nera (zachtere druifsoort). Deze druivensoorten zijn de basis voor zeer gewaardeerde zachte en volle rode wijnen.

Befaamde wijnen in Puglia zijn onder andere de Castel del Monte (rosé en rode wijn), de Salice Salentino (van Negroamaro en de Malvasia Nera druif), de Primitivo di Manduria, de Aleatico (zoete rode wijn en de Locorotondo (witte wijn).

Geïnspireerd? 
Krijg je ook al trek van al deze lekkernijen uit Puglia? Ecco Italia helpt je graag bij het uitzoeken van de juiste accommodatie, plaats en tijd voor jouw ideale vakantie! Als je geïnteresseerd bent in een vakantie in Puglia, dan kun je de onze accommodaties in deze regio alvast verkennen via de kaartfunctie op ons aanbod pagina. Voor vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.
 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site. Klik je op akkoord? Dan stem je toe dat wij cookies plaatsen. Voor meer informatie, lees onze privacyverklaring