De Italiaanse keuken

Eén van de populairste keukens van de wereld is de Italiaanse. De gerechten zijn wereldberoemd en in vele landen bevinden zich Italiaanse restaurants. In Italië worden de gerechten gemaakt van verse lokale producten en dat is de reden waarom de Italiaanse keuken zo populair is geworden.

Een Italiaans diner bestaat uit vier gangen; antipasti, primi, secondi en dolci. Bij antipasti kan je denken aan bruschetta, typisch Italiaanse vleeswaren of kaas en salades.  De prima piatti is meestal een pasta of risotto gerecht. En de secondi is een hoofdgerecht wat meestal uit vlees of vis bestaat. De dolci is het nagerecht waarbij gekozen kan worden tussen ijs, taart, koffie en likeur.

Antipasti

De antipasti is het voorgerecht en de verschillende recepten zijn vrij makkelijk te maken. Bruschetta kan je maken zoals je zelf wil. De bekendste is toch wel de bruschetta al pomodoro. Naast dat dit gerecht wordt gegeten als voorgerecht, wordt het ook vaak gegeten tijdens de lunch of als tussendoortje. Wat ook erg geliefd is als voorgerecht is een salade en dan met name de insalata caprese. Deze salade is simpel maar erg lekker. Italië kent vele heerlijke vleeswaren en dit eten de Italianen maar al te graag. Als voorgerecht kan je een heerlijke mix van de verschillende koude vleeswaren nemen zoals prosciutto en salame. Ook wordt prosciutto vaak als voorgerecht gegeten in combinatie met meloen. Naast vlees zijn de Italianen ook gek op formaggio, oftewel kaas. Kaas wordt op verschillende manier bereid en geserveerd als antipasti. 

Primi

Tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht eten de Italianen de primi piatti. De primi piatti bestaat uit pasta en in sommige streken in Italië ook uit risotto. Italië kent veel verschillende soorten pasta en deze kunnen gecombineerd worden met vele verschillende sauzen, vlees, vis en groenten. Risotto is een Italiaans rijstgerecht en is een specialiteit uit de Noord-Italiaanse keuken. Het basisrecept van de risotto is gemakkelijk te maken, de kunst is echter om het te variëren met verschillende ingrediënten.

Secondi

Dit is het belangrijkste onderdeel van het diner, namelijk het hoofdgerecht. Het Italiaanse hoofdgerecht bestaat in het binnenland vooral uit vele verschillende vleessoorten. Aan de kust wordt er als hoofdgerecht vaker vis geserveerd. Wanneer je in Italië een hoofdgerecht besteld krijg je alleen het gerecht zelf, dus de vlees of vis. Bij het hoofdgerecht worden geen bijgerechten (friet of salade) geserveerd. Deze bijgerechten noemt men de contorni en deze zullen apart besteld moeten worden. Ook zit de prijs van de bijgerechten niet inbegrepen bij het hoofdgerecht.

Dolci

Hoewel de Italianen er zelf niet heel dol op zijn, wordt een Italiaans diner afgesloten met een nagerecht. Dit nagerecht kan bestaan uit ijs, taart, koffie of een likeur. De Italianen geven zelf de voorkeur aan een koffie en dan met name espresso. Ook nemen de Italianen na het eten een likeur. Hoewel de toeristen als likeur graag limoncello drinken, nemen de Italianen zelf liever grappa. De Italiaanse desserts zijn wel erg geliefd onder de toeristen. De meest bekende Italiaanse desserts zijn de tiramisu, panna cotta en natuurlijk het heerlijke Italiaanse ijs.

Naast al deze heerlijke maaltijden, kan de favoriet van de Nederlanders niet ontbreken, namelijk de pizza. Pizza’s hebben dezelfde basis maar kunnen met allerlei verschillende ingrediënten belegd worden. Echter worden sommige toppings in Italië niet gewaardeerd, zoals de pizza belegd met ananas, worst of shoarma. De Italianen snappen niet dat de toeristen dit erg lekker vinden. De pizza wordt in Italië niet vaak gegeten tijdens het diner, maar eerder als tussendoortje of als lunch.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site. Klik je op akkoord? Dan stem je toe dat wij cookies plaatsen. Voor meer informatie, lees onze privacyverklaring