• Italië specialist
  • Persoonlijk reisadvies
  • Accommodaties persoonlijk bezocht
  • SGR deelnemer

Toon alle blog berichten

De drie Italiaanse zomerevenementen die je niet mag missen

Ah, het is 2019! Heerlijk om je met ingang van dit nieuwe jaar stiekem alweer een beetje te verheugen op de zomer. Daarbij hoort natuurlijk ook het nodige zoekwerk: welke regio(‘s) wil ik bezoeken, wat wil ik doen tijdens mijn vakantie?
Het is inmiddels duidelijk dat Italië een land van bijzondere passies is. Cultuur, natuur en zeker ook de keuken zijn echte trekpleisters voor dit Zuid-Europese land. Maar… wat zijn nou Italiaanse belevenissen die je echt niet mag missen deze zomer?! Wij zetten drie aan te raden (culturele) evenementen voor je op een rij. Hier zit vast iets voor jou tussen!

#1 Lichtjesspektakel voor Santa Domenica
‘De Lichtstad’ is een bekende bijnaam van Parijs. Wat ons betreft mag de hoofdstad van Frankrijk die bijnaam wel delen met het Italiaanse Scorrano. Italië is van oorsprong grotendeels katholiek, wat verklaart dat twee van de drie genoemde evenementen hun herkomst vinden in het katholicisme. Zo wordt er in Scorrano, onderin Puglia, jaarlijks een lichtfestival georganiseerd ter ere van Santa Domenica, een katholieke heilige. Volgens de legende die tijdens de uitbraak van de pest werd verteld, heeft zij beloofd dat ze Scorrano zou redden als in alle huizen van zieke stedelingen een olielamp in de raamkozijnen zou branden. Omdat degenen die hier gehoor aan gaven de ziekte overleefden, wordt Santa Domenica sinds de zestiende eeuw nog geëerd met lichtjes. Daarom wordt dit feest ook wel ‘Festa di Santa Domenica’ genoemd.
Er worden maandenlange voorbereidingen getroffen om de enorme bouwwerken te maken en te laten oplichten in verschillende kleuren. Licht en muziek werken uitstekend samen om dit evenement tot een succes te maken. Vandaar dat er niet alleen vanuit heel Italië, maar van over de hele wereld, mensen verzamelen in ‘de Lichtstad’ in het zuiden van Puglia. Het vierdaagse feest wordt op de laatste avond afgesloten met een vuurwerkshow. Voor een betere impressie, bekijk je hier de fotogalerij van de editie in 2018.
Waar en wanneer? 4 avonden achter elkaar in het begin van de maand juli in Scorrano, regio Puglia. Op de officiële website van dit evenement zal bekend worden gemaakt wanneer het evenement precies plaatsvindt dit jaar.

#2 Opera in de open lucht
Het Arena Opera Festival is hét zomerfestival voor wie van muziektheater houdt. Sinds 1936 wordt er ‘s zomers een prachtig programma samengesteld van verschillende theaterstukken waarin muziek en toneel samenkomen. Deze worden opgevoerd in Arena di Verona. Deze arena in Verona, in de Noord-Italiaanse regio Veneto, is een amfitheater dat nog uit de Romeinse tijd stamt. Er wordt plaats geboden aan maar liefst 30.000 toeschouwers. De traditie is dat het publiek dat op de stenen stoelen zit kleine kaarsen meeneemt. Die worden ‘molecto’ genoemd en ze verlichten de arena wanneer de avondschemering overgaat in duisternis en de voorstelling écht begint… Hoe sprookjesachtig is dat?!
Aankomende zomer kun je kiezen uit vijf opera’s, hoewel er inmiddels ook een ballet en twee concerten aan het aanbod zijn toegevoegd. Voor het volledige programma van Opera Arena Festival, kun je hier terecht.
Waar en wanneer? Van juni tot en met september 2019 in Arena di Verona, regio Veneto.

#3 La Festa del Grano
La Festa del Grano, oftewel: het Graanfeest, is een food event zoals je het níét gewend bent. Het graanfeest valt samen met – opnieuw – de verering van een katholieke heilige, namelijk Sint Anna. Deze traditie is in 1805, na een aardbeving in de regio, in gang gezet. De natuurramp eiste namelijk 5000 doden, maar Jelsi bleef ongedeerd. Daarvoor wilde de stad de heilige die bij hun regio hoorde bedanken door jaarlijks een feest te geven. Inmiddels is het feest uitgegroeid tot een cultureel feest waarin een optocht van graanwagens wordt georganiseerd. Dit heeft voor veel deelnemers eigenlijk geen relatie meer tot Sint Anna. Het draait er voor hen om wie de mooiste wagen kan maken van puur en alleen graan. Als je in bent voor wat creativiteit, ben je bij dit evenement dus aan het juiste adres! Er wordt gedanst in klederdracht en er zijn ook wat proeverijtjes. Leuk om te weten: Als de graanwagen getrokken wordt door een klein tractortje, heet het voertuig een ‘traglia’, maar als er een koe vooruitloopt is het een ‘carro’.
Waar en wanneer? 26 juli 2019 in Jelsi, regio Molise.

Geïnspireerd? 
Ecco Italia helpt je graag bij het uitzoeken van de juiste accommodatie, plaats en tijd voor jouw ideale vakantie! Als je geïnteresseerd bent in een vakantie in de buurt van deze evenementen, kun je de regio’s Puglia, Veneto en Campania (meest in de buurt van Jelsi in regio Molise) alvast verkennen via onze kaartfunctie. Voor vragen kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.


Laat een reactie achter

Ecco Italia nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste accommodaties, acties, last minutes en tips van Ecco Italia!